diumenge, 18 d’octubre del 2009

RESUM DE 2½ ANYS SENSE SER ESCOLTATS o FETS I NO PARAULES DEL ABANS I EL ARA

Fa quasi dos anys i mig, com tots sabeu, va haver un canvi en l'equip de govern de l'Ajuntament, el partit popular va guanyar les eleccions per a alegria dels quals prèviament als comicis es... anem a ser correctes... "es van acostar" a ells i fins i tot als quals van agafar dit tren a cavall guanyador, és a dir, coneguts els resultats i no abans.

 Com tot aquell que gens sap fer, gens te a oferir i cap gana té de treballar, el primer objectiu dels "acostats" no va ser altre que el de desprestigiar la labor professional d'aquells que, segons ells mateixos, clar, estàvem en les antípodes ideològiques del nou partit en el govern, quan la majoria mai ens havíem pronunciat políticament i quan, fins i tot per als quals sí ho van fer, en aquell 2007 encara confiaven que els representants legalment triats no podrien tenir el perfil tan baix com aquests "acostats" anteposant la forma de pensar de cadascun a la seua professionalitat. El temps ens ha demostrat que ens equivoquem.

En qualsevol cas, comença en 2007 una nova etapa a Paterna, amb nous governants, que trien lliurement -doncs no haguera de ser d'altra forma- al seu "personal de confiança" i comencen els canvis en la plantilla.

Com ja va dir Albert Einstein "l'univers i l'estupidesa humana no tenen límits, encara que del primer no estic segur", no contents amb haver transformat una de les plantilles de policia local referent de tot el País Valencià en el més absolut dels desastres, en lloc de defensar el seu gestió???, es limiten a comparar la situació actual amb l'anterior, donant per bo el que ells no han cessat de criticar, quan, a més de injustificable, és absolutament fals.

I tot això no ho demostrarem ací amb opinions o valoracions, sinó amb nombres imparcials. És hora de destapar als embusters i de posar en evidència en què estan convertint a una plantilla de professionals. Comencem.

I l'inici no pot ser d'altra forma que des de dalt. Tenim una plantilla amb més de 100 funcionaris, la qual cosa habilita que la Prefectura siga ocupada per un Intendent General. Doncs la plaça d'Intendent General que no ix. Han eixit places d'Intendent Principal, d'Intendent, d'Inspector, d'Oficial i d'Agent. Però la d'Intendent General NO. Tenint en compte que 3 dels 4 comandaments que componen la plana major estan titulats per a aquesta plaça, crida poderosament l'atenció aquesta demora a cobrir una plaça que per llei haguera d'ocupar-se.

Però, qui és el cap? Doncs si fem cas al nostre regidor, tenim dos. Ha de ser un cas únic en tota Europa. Diu que un és cap orgànic i l'altre cap operatiu. Si a açò afegim que ambdós són pontejats constantment per la regidora de personal exercint funcions com l'assignació de destinacions, quan és competència exclusiva de la Prefectura, comprendreu que l'actual desaguisat es guisa ja des de dalt. Es pot dir més alt però no més clar, ja que, ja ho ha posat escrit, oficial i blanc sobre negre ni més ni menys que el Síndic de Greuges, pel alguna part de raó devem dur en l'exposat.

Baixant al segon graó, o igual estem encara en el primer, per allò de "els caps" ens trobem amb un Intendent ocupant en comissió de servei una plaça d'Intendent Principal, denunciada pel ex-Cap d'aquesta Policia Local, pendent de judici i declarada il·legal en els principals diaris de premsa escrita. Tampoc és una afirmació gratuïta d'aquesta secció -ja vam advertir que informaríem amb fets i no amb opinions- Aquesta declaració publicada en premsa prové del més alt funcionari del nostre Ajuntament: La Secretària General i, com anticipàvem, es troba pendent de sentència judicial.

Baixem, ara sí a nivell d'Intendents i ací ens vam trobar novament places en comissió de servei ocupades per dos Inspectors. En aquesta oposició vam advertir que un dels aspirants (destinat actualment en Actes) va ser puntuat per sobre del límit legalment establit, fent-se constar fins i tot en l'acta de resultats aquest error i aquesta circumstància va permetre que s'invertira l'ordre de classificació entre ambdós. Davant això, va ser informat el qual va quedar injustament segon (destinat actualment en Recursos Humans) de l'ocorregut, abstenint-se aquest de presentar qualsevol tipus de reclamació. L'error no és d'embalum, ja que, cas que l'Intendent Principal del que parlàvem en el punt anterior fóra cessat de la seua plaça declarada i publicada il·legal i denunciada en els jutjats, seria el segon dels Intendents qui perdria plaça per l'efecte dòmino, quedant sense afectar l'altre Intendent. Després ens vam trobar recentment amb que algun afiliat de base publica en premsa que no comparteix la nostra petició de cessament de la Regidora. Açò no hi ha qui ho entenga.

Altre graó més i vam arribar a Inspectors i la situació es torna ja esperpèntica: De 6 vacants existents en la plantilla només una està ocupada en propietat per un funcionari ja en segona activitat i pròxim a una més que merescuda jubilació. L'altre inspector fix va arribar des del carrer directe al doble galó i de la mateixa forma va cessar al ser imputat penalment per presumpte delicte dolós. El segon absent és altre Inspector que es troba de baixa, no sabem si definitiva o no, però que case de tornar ho farà a la seua plaça d'oficial per falta de titulació. Ens queden 3 places que han estat cobertes recentment per 3 oficials sense titulació acadèmica i emparant-se en el curs d'habilitació fins i tot abans d'haver-lo obtingut, motiu pel qual, s'ha interposat un recurs cotenciós-administratiu que es troba pendent de celebració.

En el cas d'Oficials, recentment es va celebrar un procés selectiu el resultat final del qual va ser el cessament de 3 dels 4 oficials comissionats. Les places van ser, casualment, per als delegats sindicals del SPPLB i de la CSI*CSIF, formant-se una borsa de treball de 7 oficials més entre els quals casualment no es troba cap afiliat d'aquest sindicat ni tampoc d'UGT. En aquest procés selectiu, els recursos s'acumulen: Un contenciós-administratiu pel nomenament com psicòleg de la prova a un Inspector de Policia Local en actiu; Un altre per les diverses irregularitats detectades en el procés tals com absència del quòrum mínim del tribunal qualificador en diverses proves, incompliment en la reserva de l'anonimat dels aspirants, de l'ordre en les entrevistes, dels temps per a cada exercici, de la divisió en la qualificació del psicotècnic, tot això a l'espera d'altre recurs per conculcació del dret a l'acció sindical que ha de derivar en el lliurament de la documentació sol·licitada per aquest i altres sindicats, incomprensiblement demorada sistemàticament per l'alcalde a ritme de silenci administratiu. A aquests s'uniran pròximament recursos per les excessives taxes d'examen exigides, tot la qual cosa poguera derivar en l'exigència de responsabilitats penals als funcionaris o autoritats responsables, cas d'haver-se produït alguna de les conductes legalment tipificades, sense perjudici dels varis recursos i reclamacions ordinaris i d'alçada pendents interposats per diferents sindicats i afectats que a mitjà termini puguen veure's igualment resolts en els jutjats.

Qué dir de les oposicions d'Agent. Que ja en la primera 2 de les 3 places convocades van ser obtingudes per personal aliè a la plantilla, anant a parar curiosament la primera de totes les places convocades per aquesta corporació a la parella sentimental de l'Intendent aquell amb el qual es van equivocar a favor en el còmput de punts de la seua oposició. Sí, el d'Actes. D'acord amb el manifestat repetidament per la nostra regidora de personal (polítiques de consolidació d'ocupació) va caldre forçar apel·lant a les places deixades pels companys jubilats perquè no fóra només un company qui consolidara.

Fins a ací un repàs als processos selectius, però convé aprofundir en els nombres i veure en quins més ha canviat la plantilla:

Per a començar, tornem a la tan cacareada política de "consolidació d'ocupació" repetida fins a la sacietat per la regidora Villajos, fem contes:

Al maig de 2007, abans de l'arribada al poder del partit popular havien

- 8 agents interins
- 2 agents i 4 oficials en comissió de servei
- en total 14 funcionaris sense plaça fixa

Actualment tenim

- 1 intendent principal en comissió de servei amb la seua plaça denunciada i declarada il·legal per la secretària general
- 2 intendents també en comissió de servei
- 1 inspector en pràctiques i 2 interins amb contenciós-administratiu pendent
- 2 oficials en pràctiques i 7 interins amb diversos recursos judicials pendents
- 2 agents en comissió de servei
- 14 agents interins*

En total:

- 3 funcionaris en pràctiques
- 5 en comissió de servei
- 23 interins*, és a dir...
- 31 funcionaris sense plaça fixa*
- Hem passat del 14% al 26%* d'ocupació precària.

(parèntesi d'actualització) Aquests càlculs es realitzen a l'espera de l'arribada d'entre 10 i 15 agents nous per a cobrir les baixes dels mobilitzats a València i ascendits a oficial. Dir que contant amb aquestes imminents incorporacions que, segons ens conten, seran tots interins, les xifres anteriors es tornen més escandalosament graves arribant a:

- Entre 24 i 29 agents interins (front als 8 de 2007)
- Totalitzant entre 33 i 38 interins, contant comandaments (8 en 2007)
- I arribant a la xifra de 41-46 funcionaris sense plaça fixa (14 en 2007)
- La qual cosa suposa arribar a un percentatge d'entre el 31% i el 35% d'ocupació precària. (En 2007 era el 14%)

Per a aquells que pensen encara alguna cosa positiva sobre l'actual "gestió" i creen que alguna de les seccions que més endavant expliquem han patit un minvament de components poguera millorar, dir que la promesa política de campanya del partit popular incloïa els retens de La Coma i La Canyada 24 hores (fins i tot algun ara afig Terramelar) i només per a completar dites posades ja seria necessària tota aquesta nova colla d'interins.

Si analitzem exclusivament els llocs de comandament, la diferència entre el "abans" i el "ara" encara és més sagnant:

- Any 2007: 23 comandaments, 18 fixos (78%) i 5 no fixos (22%)
- Any 2009: 31 comandaments; 11 fixos (35%) i 20 no fixos (65%)

És a dir, es fat una bolcada percentual completa; més interins suposa més personal amb la seua opinió i criteri condicionat a una consolidació que mai arriba, una plantilla muda, sense oposició i controlada còmodament.

Igual a hores d'ara, els de "abans també passava" ja s'estan mossegant la llengua, però açò no acaba ací... ara enumerarem tot el que AVUI PASSA i ABANS NO PASSAVA.

- 5 interins que han perdut la seua plaça i estan en l'atur
- 7 comissionats que han regressat a les seues poblacions després de sis mesos, la majoria portats pels actuals "llocs de confiança"
- 1 inspector suspès imputat penalment
- 3 oficials que no consoliden i perden el galó
- 7 oficials ascendits havent aprovat únicament el psicotècnic, jutjat, com s'ha dit, per un inspector i pendent de contenciós-administratiu
- 4 agents marxen de mobilitat a València; Sí, clar, açò diran que si passava abans però quan els procedents de Paterna han copat el 25% del total de places oferides a València?

Però si analitzem la situació i la comparem amb l'anterior per seccions, la cosa encara té més molla:

Àrea Administrativa: la secció més reforçada. Abans tenies en despatxos al Cap, Sotscap, Recursos Humans, Inspector de Trànsit, Actes i 3 oficinistes, en total ixen 8. Ara, a més dels anteriors, un ajudant en Recursos Humans, altre en Actes, un oficinista més, altre oficial en Trànsit, dos inspectors coordinadors en total, ixen 14. Estos son els llocs coneguts en el lleguatge policial operatiu com privilegiats, "de no banyarse ni pasar calor", la xoca, etc.

Motoristes: la secció més devaluada, dividida per la meitat, de 13 han passat a 7, sent que la plantilla ha crescut en 15 efectius.

Seguretat Ciutadana: Más del mateix, de 30 han passat a 24 integrants, així no és estrany veure a diari a un Agent de Cap del Servei, quan hi ha un total de 28 comandaments en plantilla, o que arribe el cap de setmana i amb una plantilla de 117 funcionaris no hi ha ni 4 per a cobrir 2 patrulles en una població de 70.000 habitants. Així funciona recursos humans des que l'Intendent s'ha reforçat amb altre component.

Escortes: Econòmicament el més sagnant. En la passada legislatura 2 funcionaris componien la secció treballant 15 dies mensuals cadascun. Actualment hi ha 2 escortes titulars que treballen 10 dies mensuals i cobren 250 euros més que els seus antecessors. Per a completar el mes hi ha altres 2 escortes "suplents" que dediquen 5 dies cadascun a aquesta tasca en perjudici la seua secció (seguretat ciutadana) que ja hem dit que havia perdut 6 efectius. Per descomptat, perceben la meitat que els "titulars" amb el que el nostre alcalde disposa per a la seua seguretat personal de fins a 4 funcionaris distints suposant una despesa per al poble de, aproximadament, el triple que en la legislatura anterior. Per si açò fora poc, un dels escortes, després d'aconseguir un augment en la productivitat del 42% i una reducció de 15 a 10 dies de treball, resulta ser el policia amb més serveis extraordinaris de tota la plantilla. És a dir, se cerca una jornada menor i un sou major per a recompensar la penositat horària del lloc i, realment el que es persegueix és disposar de més temps lliure per a realitzar hores extra. Capitul a part mereix aquest policia la factura del qual del telèfon mòbil que l'Ajuntament va posar a la seua disposició va triplicar la despesa de la segona més elevada de tot el consistori i mes històries que anirem contant en aquest bolg...

UVEP: Secció que sorgeix del no-res, sense tractar-se ni en consell de policia, ni en taula general de negociació, ni les seues condicions, ni els seus horaris, ni la seua composició, ni les seues funcions, ni els seus integrants. Va explicant-se, com es veu, entre oficines, nous coordinadors i aquesta secció el minvament d'efectius en seguretat ciutadana i motoristes malgrat l'augment de policies en plantilla. Es divideix en 2 grups i és "coordinada" per dos agents, malgrat haver 16 oficials en plantilla. Curiosament, ambdós "coordinadors" acaben ascendint a Oficial. Es deixa fora de la mateixa a diversos voluntaris fixos i es completen amb interins, malgrat que tant el seu horari (vesprada-nit) com les seues comeses de vigilància en espais públics deriven habitualment en serveis de confiscacions amb denúncies i detencions freqüents portades a terme per funcionaris sense arma de foc. De fet, quan se sol·liciten nous xalecos antibala per a la plantilla és la regidora Villajos qui intenta que siga aquesta secció una de les primeres en rebre'ls. No obstant això, per a negar l'accés de funcionaris fixos i amb arma a la mateixa, la hi qualifica com "secció administrativa".

En el plànol individual varis han estat els greuges patits per diferents policies resolent-se de forma contrària casos absolutament iguals, depenent de qui fóra l'afectat/interessat, tals com els canvis de nombres de plaça per a evitar el cessament d'alguns funcionaris i que no s'han donat en altres casos idèntics, acabant amb els companys afectats en la cua de l'atur.

S'han produït no menys de deu canvis de destinació forçosos, alguns d'ells sobre companys amb molts anys d'antiguitat i perfecte rendiment en la destinació del que van ser apartats, sense que s'haja convocat, com la legislació així ho estableix per als cossos de policia que disposen d'especialitats, ni concurs, ni publicitat de les vacants, ni gens que no siga el nomenament i/o canvis de destinació "a dit".

Alguns dels policies premiats amb ascensos han intentat repetidament l'obertura d'expedients a distintos policias, amb resultat nul en tots els casos, sense que aquestes acusacions finalment infundades, vista la resolució final de Prefectura, supose problema ningú perquè aquests acusadors gratuïts tornen a repetir impunement els seus infructuosos intents.

I, mentre el polític mira per a altre costat i segueix fil per randa les consignes del seu auto-imposat "personal de confiança": quan es demanen responsabilitats, els "dos caps" diuen que els regidors els pontegen, la regidora de personal diu que és el de policia i viceversa i quan ja no hi ha eixida ambdós culpen al cap de personal de l'ocorregut; per a quan acudeixes a aquell, diu que s'até a la llei, però, com hem vist, unes vegades sí i unes altres no.

Igual quan siga un Jutge qui demane les explicacions, no els val, com fins a ara la fugida cap a davant i la política del silenci administratiu.

Quant al personal de confiança, ens costa molt creure el clam popular que assenyala com director d'aquest circ no a "els caps", ni a "els regidors", ni tampoc al exchófer-actual-oficial-cap-de-torn-de-la-nit-incomplint-la-ordre-de-prefectura-que-estableix-que-només-els-inspectors-podran-exercir-la-prefectura-de-torn ens costa creure'l perquè l'ingent equip d'assessors-contractats-a-dit-i-bé-pagats-per-el-poble-de-Paterna de l'equip de govern difícilment haguera triat per a tal càrrec a un funcionari que en l'anterior legislatura va passar més de dos anys de baixa mèdica per diferents dolències, compte en el seu historial "professional" amb tres condemnes per lesions en actuacions policials, va ser destituït tant de la Prefectura de la població d'Alcàsser, amb banda de música el dia del seu comiat inclòs, com de la Prefectura de Benetússer, després de feroces crítiques en la seua gestió pel grup polític, precisament, del Partit Popular d'aquesta població, malgrat que la seua promoció professional ja va ser avançada fa més d'un any pel periòdic "València Hui" quan encara no s'havia ni convocat cap procés selectiu.

BENVINGUTS I BENVINGUES A LA RECCOORDÀ

Benvinguts i benvingudes a "LA RECCOORDÀ". La nostra intenció és mantenir-vos informats de tot el que succeeix a nivell laboral en l'Ajuntament de Paterna.

Són moltes les dificultats que estem trobant per a realitzar la nostra labor en defensa dels treballadors i treballadors, encara que bàsicament poden resumir-se en dos:

La nul·la actitud de l'equip de govern cap a les seccions sindicals majoritàries incomplint l'acordat, escoltant-nos una vegada sí i deu no, no convocant els òrgans legalment establits per a la negociació col·lectiva, i, el més greu, utilitzant el silenci administratiu com resposta sistemàtica, repetitiva i constant a les nostres legítimes demandes. No és que no s'accepten les nostres propostes ni s'atenen les nostres peticions, senzillament no contesten a no-res.

L'altre escull en el nostre treball diari és alguna premsa, especialment l'escrita, que o no publica o retalla les nostres publicacions, aspecte aquest un dels principals que desitgem corregir des d'aquest blog-web, obert des de ja tant per a la seua lliure publicació en altres mitjans, com per a la participació de tots els nostres afiliats i les nostres afiliades.

Amb l'esperança de donar un nou pas informatiu, participatiu i d'acció sindical amb aquest projecte, us enviem una cordial salutació convidant-vos a tornar quan vulgueu o a subscriure-us per a rebre totes les actualitzacíons que es vagen produint, que ja anticipem, no seran poques.